Technologia
Surowiec:
Talerze wykonane z arkuszy blach walcowanych krzyżowo są mocniejsze, twardsze i wykazują znacznie mniejsze zużycie. Walcowanie krzyżowe zapewnia optymalne mieszanie ziaren surowca, nadając tym samym odpowiednie właściwości.
Cięcie
Jest to proces, w którym arkusz jest cięty w odpowiednie kształty talerza.
Gięcie
Jest to proces, w którym okrągły arkusz jest wyginany, tworząc dysk w różnych matrycach i różnych rozmiarach.
Śrutowanie
Śrutowanie powierzchni tarcz zwiększa trwałość „zmęczeniową” tarczy. Dzięki automatycznemu śrutowaniu produkowane są talerze wysokiej jakości powierzchni.
Testy etapowe w każdym punkcie stanowią integralną część procesu produkcyjnego. Oto one:
Testowanie składu chemicznego
Surowiec odgrywa najważniejszą rolę w osiągnięciu pożądanych właściwości mechanicznych. Sprawdzamy każdą próbkę partii surowca przed zamówieniem wymaganej ilości. Dedykowani technicy laboratoryjni dokładnie sprawdzają skład różnych gatunków stali.
Testowanie twardości
Mierzymy, czy uzyskana twardość mieści się w określonym zakresie, czy nie. Różne gatunki stali dają różne poziomy twardości. Gwarantuje to siłę i wytrzymałość talerza.
Test drgań
Upewniamy się, że nie ma osiowego odchylenia punktów na krawędziach dysku, równolegle do osi talerza, gdy dysk obraca się wokół jego środka.
Test mimośrodowości
Test ten pozwala zidentyfikować odchylenie promieniowe punktów na krawędzi dysku w płaszczyźnie prostopadłej do osi dysku po obróceniu wokół jego środka.
Test pęknięć i testy wizualne
Test pomaga określić lokalizację wszelkich wad, takich jak pęknięcia powierzchni dysku, łuski, doły, nacięcia i oparzenia.
Materiały
Stal węglowa, stal chromowa i mikrostopowa stal boronowa są przede wszystkim wykorzystywane do produkcji rolniczych talerzy tarczowych. Ścieralność dysku w różnych warunkach glebowych sprawia, że proces selekcji surowca jest bardzo ważnym parametrem dla optymalnej wydajności.